PRZETARG NR: 27683395 z dnia 20.08.2024 r.

Przedmiot Dostawa produktów żywnościowych
Zamawiający 35. Wojskowy Oddział Gospodarczy
Województwo Małopolskie
Powiat krakowski
Adres 30-199 Rząska, ul. Krakowska 1
Telefon/fax Telefon: 261133016
E-mail j.majecki@ron.mil.pl
WWW https://portal.smartpzp.pl/35wog/public/postepowanie?postepowanie=72785548
Kontakt Oficjalna nazwa: 35. Wojskowy Oddział Gospodarczy
Numer rejestracyjny: 5130233434
Adres pocztowy: 35. Krakowski Wojskowy Oddział Gospodarczy ul. Krakowska 1
Miejscowość: Rząska
Kod pocztowy: 30199
Podpodział krajowy (NUTS): Krakowski (PL214)
Kraj: Polska
Punkt kontaktowy: 35. Krakowski Wojskowy Oddział Gospodarczy
E-mail: j.majecki@ron.mil.pl
Telefon: 261133016
Adres strony internetowej: https://35wog.wp.mil.pl/pl/
Adres na potrzeby wymiany informacji (URL): https://portal.smartpzp.pl/35wog
Profil nabywcy: https://portal.smartpzp.pl/35wog
Role tej organizacji:
Nabywca
Opis DOSTAWA produktów żywnościowych do 35 WOG tj. olei i tłuszczy roślinnych, mleka i przetworów mleczarskich, pieczywa i wyrobów cukierniczych, tłuszczy zwierzęcych przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów żywnościowych do 35 WOG tj. olei i tłuszczy roślinnych, mleka i przetworów mleczarskich, pieczywa i wyrobów cukierniczych, tłuszczy zwierzęcych przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku, realizowanego na podstawie Rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej kandydacką z dnia 4.12.2014 r. w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i żołnierzy pełniących służbę (Dz. U. 2019 poz. 1604 ze zm.), Rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 24.03.2011 r. w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej (Dz. U. 2019 poz. 1134 ze zm.) i innych aktów prawnych. 2. Zamawiający podzielił przedmiot zamówienia na cztery części:

Część zamówienia: LOT-0001
Tytuł: DOSTAWA mleka i przetworów mleczarskich przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku.
Opis: Przedmiotem zamówienia dla części nr 2 jest dostawa mleka i przetworów mleczarskich przeznaczonych do żywienia w stołówkach rejonu odpowiedzialności 35. WOG. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla części nr 2 wskazany jest w załączniku nr 4 do SWZ.
Wewnętrzny identyfikator: część 2
Główna klasyfikacja (cpv): 15500000 Produkty mleczarskie

Część zamówienia: LOT-0002
Tytuł: DOSTAWA olei i tłuszczów roślinnych przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku.
Opis: Przedmiotem zamówienia dla części nr 1 jest dostawa olei i tłuszczów roślinnych przeznaczonych do żywienia w stołówkach rejonu odpowiedzialności 35. WOG. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla części nr 1 wskazany jest w załączniku nr 4 do SWZ.
Wewnętrzny identyfikator: część 1
Główna klasyfikacja (cpv): 15400000 Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne

Część zamówienia: LOT-0003
Tytuł: DOSTAWA pieczywa i wyrobów cukierniczych przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku.
Opis: Przedmiotem zamówienia dla części nr 3 jest dostawa pieczywa i wyrobów cukierniczych przeznaczonych do żywienia w stołówkach rejonu odpowiedzialności 35. WOG. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla części nr 3 wskazany jest w załączniku nr 4 do SWZ.
Wewnętrzny identyfikator: część 3
Główna klasyfikacja (cpv): 15810000 Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie

Część zamówienia: LOT-0004
Tytuł: DOSTAWA tłuszczy zwierzęcych przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku.
Opis: Przedmiotem zamówienia dla części nr 4 jest dostawa tłuszczy zwierzęcych przeznaczonych do żywienia w stołówkach rejonu odpowiedzialności 35. WOG. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla części nr 4 wskazany jest w załączniku nr 4 do SWZ.
Wewnętrzny identyfikator: część 4
Główna klasyfikacja (cpv): 15400000 Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
Załączniki
Treść https://portal.smartpzp.pl/35wog/public/postepowanie?postepowanie=72785548

499835-2024 - Procedura konkurencyjna
499835-2024 - Procedura konkurencyjna
Polska - Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne - Dostawa produktów żywnościowych do 35 WOG tj. olei i tłuszczy roślinnych, mleka i przetworów mleczarskich, pieczywa i wyrobów cukierniczych, tłuszczy zwierzęcych przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku.
OJ S 161/2024 20/08/2024
Ogłoszenie o zamówieniu lub ogłoszenie o koncesji - tryb standardowy
Dostawy
1. Nabywca
1.1.
Nabywca
Oficjalna nazwa: 35. Wojskowy Oddział Gospodarczy
E-mail: j.majecki@ron.mil.pl
Status prawny nabywcy: Kontrahent w sektorze obronności
Sektor działalności instytucji zamawiającej: Obronność
2. Procedura
2.1.
Procedura
Tytuł: Dostawa produktów żywnościowych do 35 WOG tj. olei i tłuszczy roślinnych, mleka i przetworów mleczarskich, pieczywa i wyrobów cukierniczych, tłuszczy zwierzęcych przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku.
Opis: 1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów żywnościowych do 35 WOG tj. olei i tłuszczy roślinnych, mleka i przetworów mleczarskich, pieczywa i wyrobów cukierniczych, tłuszczy zwierzęcych przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku, realizowanego na podstawie Rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej kandydacką z dnia 4.12.2014 r. w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i żołnierzy pełniących służbę (Dz. U. 2019 poz. 1604 ze zm.), Rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 24.03.2011 r. w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej (Dz. U. 2019 poz. 1134 ze zm.) i innych aktów prawnych. 2. Zamawiający podzielił przedmiot zamówienia na cztery części:
Identyfikator procedury: d3d3607d-10af-414e-b3ca-4368c29b6ee0
Wewnętrzny identyfikator: 59/ŻYW/24
Rodzaj procedury: Otwarta
2.1.1.
Przeznaczenie
Charakter zamówienia: Dostawy
Główna klasyfikacja (cpv): 15400000 Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
Dodatkowa klasyfikacja (cpv): 15500000 Produkty mleczarskie, 15810000 Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
2.1.2.
Miejsce realizacji
Adres pocztowy: ul. Krakowska 1
Miejscowość: Rząska
Kod pocztowy: 30-199
Podpodział krajowy (NUTS): Krakowski (PL214)
Kraj: Polska
2.1.4.
Informacje ogólne
Podstawa prawna:
Dyrektywa 2014/24/UE
2.1.5.
Warunki udzielenia zamówienia
Warunki zgłoszenia:
Maksymalna liczba części zamówienia, na które jeden oferent może składać oferty: 4
Warunki zamówienia:
Maksymalna liczba części zamówienia, których można udzielić jednemu oferentowi: 4
2.1.6.
Podstawy wykluczenia
Podstawy wykluczenia o charakterze wyłącznie krajowym: 1. Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się Wykonawców, w stosunku do których zachodzi którakolwiek z okoliczności wskazanych: 1) w art. 108 ust. 1 i 2 PZP. 2) w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego; 3) na podstawie art. 5k rozporządzenia Rady (UE) nr 833/2014 z dnia 31 lipca 2014 r. dotyczącego środków ograniczających w związku z działaniami Rosji destabilizującymi sytuację na Ukrainie (Dz. Urz. UE nr L 229 z 31.7.2014, str. 1), dalej: rozporządzenie 833/2014, w brzmieniu nadanym rozporządzeniem Rady (UE) 2022/576 w sprawie zmiany rozporządzenia (UE) nr 833/2014 dotyczącego środków ograniczających w związku z działaniami Rosji destabilizującymi sytuację na Ukrainie (Dz. Urz. UE nr L 111 z 8.4.2022, str. 1), dalej: rozporządzenie 2022/576. 2. Wykluczenie Wykonawcy następuje zgodnie z art. 111 PZP. 3. Zamawiający nie przewiduje podstaw wykluczenia, o których mowa w art. 109 Pzp. art. 108 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
Bezpośrednie lub pośrednie zaangażowanie w przygotowanie przedmiotowego postępowania o udzielenie zamówienia: art. 108 ust. 1 pkt 6 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
Korupcja: art. 108 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
Nadużycia: art. 108 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
Naruszenie obowiązków w dziedzinie prawa pracy: art. 108 ust. 1 pkt 1 lit. h i pkt 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
Opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne: art. 108 ust. 1 pkt 3 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
Płatność podatków: art. 108 ust. 1 pkt 3 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
Porozumienia z innymi wykonawcami mające na celu zakłócenie konkurencji: art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
Praca dzieci i inne formy handlu ludźmi: art. 108 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
Pranie pieniędzy lub finansowanie terroryzmu: art. 108 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
Przestępstwa terrorystyczne lub przestępstwa związane z działalnością terrorystyczną: art. 108 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
Udział w organizacji przestępczej: art. 108 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. 2023 poz. 1605)
5. Część zamówienia
5.1.
Część zamówienia: LOT-0001
Tytuł: Dostawa mleka i przetworów mleczarskich przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku.
Opis: Przedmiotem zamówienia dla części nr 2 jest dostawa mleka i przetworów mleczarskich przeznaczonych do żywienia w stołówkach rejonu odpowiedzialności 35. WOG. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla części nr 2 wskazany jest w załączniku nr 4 do SWZ.
Wewnętrzny identyfikator: część 2
5.1.1.
Przeznaczenie
Charakter zamówienia: Dostawy
Główna klasyfikacja (cpv): 15500000 Produkty mleczarskie
Opcje:
Opis opcji: Zamawiający na podstawie zapisu art. 441 ust 1 ustawy Pzp (prawo opcji) przewiduje możliwość zwiększenia dostaw przedmiotu zamówienia dla części nr 1,2,3,4 do 300% wartości zamówienia podstawowego każdej części. Zamawiający przy ustaleniu wartości zamówienia uwzględnił największy możliwy zakres tego zamówienia z uwzględnieniem prawa opcji zgodnie z art. 31 ust 2 ustawy Pzp. Zamawiający informuje, że ilości zawarte w formularzach cenowych obejmują zakres zamówienia podstawowego oraz wynikające z prawa opcji. W przypadku zastosowania przez Zamawiającego prawa opcji, ceny jednostkowe podane w formularzu cenowym oferty Wykonawcy, nie podlegają zmianie. Zamawiający może skorzystać z prawa opcji wyłącznie w okresie obowiązywania umowy. Zamawiający zastosuje prawo opcji w przypadku wyczerpania ilości określonego asortymentu objętego zamówieniem podstawowym, lub w innych uzasadnionych przypadkach określonych w załączniku do SWZ tj. wzór umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia lub zmniejszenia ilości danego artykułu kosztem innego w granicach nie przekraczającej ogólnej ceny ofertowej.
5.1.3.
Szacowany okres obowiązywania
Okres obowiązywania: 1 Rok
5.1.6.
Informacje ogólne
Zastrzeżony udział: Udział nie jest zastrzeżony.
Projekt zamówienia niefinansowany z funduszy UE
Zamówienie jest objęte zakresem Porozumienia w sprawie zamówień rządowych (GPA): nie
Informacje dodatkowe: Zamawiający przed wyborem najkorzystniejszej oferty wzywa wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 10 dni, aktualnych na dzień złożenia podmiotowych środków dowodowych: 1) Oświadczenie wykonawcy w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 p.z.p., o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16.02.2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2019 r. poz. 369), z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej - załącznik nr 9 do SWZ; 2) Oświadczenie wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 p.z.p. w zakresie odnoszącym się do podstaw wykluczenia wskazanych w art. 108 ust. 1 pkt 3-6 p.z.p. - wzór oświadczenia stanowi Załącznik nr 5 do SWZ. 3) Informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie dotyczącym podstaw wykluczenia wskazanych w art. 108 ust. 1 pkt 1,2 i 4 p.z.p. sporządzona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jej złożeniem; 4) Oświadczenia wykonawcy dotyczące przesłanek wykluczenia z art. 5K ROZPORZĄDZENIA 833/2014 ORAZ ART. 7 UST. 1 USTAWY O SZCZEGÓLNYCH ROZWIĄZANIACH W ZAKRESIE PRZECIWDZIAŁANIA WSPIERANIU AGRESJI NA UKRAINĘ ORAZ SŁUŻĄCYCH OCHRONIE BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO (zał. nr 10); 5) Oświadczenia podmiotu udostępniającego zasoby dotyczące przesłanek wykluczenia z art. 5K ROZPORZĄDZENIA 833/2014 ORAZ ART. 7 UST. 1 USTAWY O SZCZEGÓLNYCH ROZWIĄZANIACH W ZAKRESIE PRZECIWDZIAŁANIA WSPIERANIU AGRESJI NA UKRAINĘ ORAZ SŁUŻĄCYCH OCHRONIE BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO (zał. nr 11). 6) Dokumenty wskazane w rozdziale VIII pkt 2 ppkt 2 dot. Posiadania uprawnień
5.1.9.
Kryteria kwalifikacji
Kryterium:
Rodzaj: Zdolność techniczna i zawodowa
Nazwa: zdolności technicznej lub zawodowej
Opis: 2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów: a. dla części nr 1,2,3,4 Aktualną decyzję Państwowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu, do wprowadzenia do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego lub zaświadczenie wydane przez Państwową Inspekcję Sanitarną potwierdzające wpis do rejestru zatwierdzonych zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (wzór zawiera załącznik nr 6 do rozporządzenia Ministra zdrowia z dnia 29 maja 2007r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu żywność, podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej); b. dla części nr 1,2,3,4 Aktualny dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemu HACCP: o certyfikat HACCP, wystawiony przez niezależną, akredytowaną jednostkę certyfikującą; lub o zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, wydane na podstawie art. 59 i 73, ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia; lub o protokół z kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jako organ urzędowej kontroli żywności, w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie art. 59 i 73 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
5.1.11.
Dokumenty zamówienia
Języki, w których dokumenty zamówienia są oficjalnie dostępne: polski
Adres dokumentów zamówienia: https://portal.smartpzp.pl/35wog
5.1.12.
Warunki udzielenia zamówienia
Warunki zgłoszenia:
Zgłoszenie elektroniczne: Wymagane
Adres na potrzeby zgłoszenia: https://portal.smartpzp.pl/35wog
Języki, w których można składać oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału: polski
Katalog elektroniczny: Niedozwolone
Termin składania ofert: 04/10/2024 10:30:00 (UTC+2)
Termin, do którego oferta musi pozostać ważna: 90 Dni
Warunki zamówienia:
Wykonanie zamówienia musi odbywać się w ramach programów zatrudnienia chronionego: Nie
Fakturowanie elektroniczne: Dozwolone
Stosowane będą zlecenia elektroniczne: tak
Stosowane będą płatności elektroniczne: tak
Informacje o terminach odwołania: 2. Środki ochrony prawnej określone w niniejszym dziale przysługują wykonawcy, uczestnikowi konkursu oraz innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu zamówienia lub nagrody w konkursie oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów ustawy PZP 3. Środki ochrony prawnej wobec ogłoszenia wszczynającego postępowanie o udzielenie zamówienia lub ogłoszenia o konkursie oraz dokumentów zamówienia przysługują również organizacjom wpisanym na listę, o której mowa w art. 469 pkt 15 PZP oraz Rzecznikowi Małych i Średnich Przedsiębiorców. 4. Odwołanie przysługuje na: 1) niezgodną z przepisami ustawy czynność Zamawiającego, podjętą w postępowaniu o udzielenie zamówienia, w tym na projektowane postanowienie umowy; 2) zaniechanie czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia do której zamawiający był obowiązany na podstawie ustawy; 5. Odwołanie wnosi się do Prezesa Izby. Odwołujący przekazuje kopię odwołania zamawiającemu przed upływem terminu do wniesienia odwołania w taki sposób, aby mógł on zapoznać się z jego treścią przed upływem tego terminu. 6. Odwołanie wobec treści ogłoszenia lub treści SWZ wnosi się w terminie 10 dni od dnia publikacji ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej lub zamieszczenia dokumentów zamówienia na stronie internetowej, w przypadku zamówień, których wartość jest równa albo przekracza progi unijne. 7. Odwołanie wnosi się w terminie: 1) 10 dni od dnia przekazania informacji o czynności zamawiającego stanowiącej podstawę jego wniesienia, jeżeli informacja została przekazana przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, 2) 15 dni od dnia przekazania informacji o czynności zamawiającego stanowiącej podstawę jego wniesienia, jeżeli informacja została przekazana w sposób inny niż określony w pkt 1). 8. Odwołanie w przypadkach innych niż określone w pkt 5 i 6 wnosi się w terminie 10 dni od dnia, w którym powzięto lub przy zachowaniu należytej staranności można było powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego wniesienia 9. Na orzeczenie Izby oraz postanowienie Prezesa Izby, o którym mowa w art. 519 ust. 1 ustawy PZP, stronom oraz uczestnikom postępowania odwoławczego przysługuje skarga do sądu. W postępowaniu toczącym się wskutek wniesienia skargi stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego o apelacji, jeżeli przepisy niniejszego rozdziału nie stanowią inaczej. 10. Skargę wnosi się do Sądu Okręgowego w Warszawie - sądu zamówień publicznych, zwanego dalej "sądem zamówień publicznych". 11. Skargę wnosi się za pośrednictwem Prezesa Izby, w terminie 14 dni od dnia doręczenia orzeczenia Izby lub postanowienia Prezesa Izby, o którym mowa w art. 519 ust. 1 ustawy PZP, przesyłając jednocześnie jej odpis przeciwnikowi skargi. Złożenie skargi w placówce pocztowej operatora wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe jest równoznaczne z jej wniesieniem. 12. Prezes Izby przekazuje skargę wraz z aktami postępowania odwoławczego do sądu zamówień publicznych w terminie 14 dni od dnia jej otrzymania.
5.1.15.
Techniki
Umowa ramowa: Brak umowy ramowej
Informacje o dynamicznym systemie zakupów: Brak dynamicznego systemu zakupów
5.1.16.
Dalsze informacje, mediacja i odwołanie
Organ odwoławczy: Krajowa Izba Odwoławcza
Organizacja udzielająca dodatkowych informacji na temat procedur odwoławczych: Krajowa Izba Odwoławcza
5.1.
Część zamówienia: LOT-0002
Tytuł: Dostawa olei i tłuszczów roślinnych przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku.
Opis: Przedmiotem zamówienia dla części nr 1 jest dostawa olei i tłuszczów roślinnych przeznaczonych do żywienia w stołówkach rejonu odpowiedzialności 35. WOG. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla części nr 1 wskazany jest w załączniku nr 4 do SWZ.
Wewnętrzny identyfikator: część 1
5.1.1.
Przeznaczenie
Charakter zamówienia: Dostawy
Główna klasyfikacja (cpv): 15400000 Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
Opcje:
Opis opcji: Zamawiający na podstawie zapisu art. 441 ust 1 ustawy Pzp (prawo opcji) przewiduje możliwość zwiększenia dostaw przedmiotu zamówienia dla części nr 1,2,3,4 do 300% wartości zamówienia podstawowego każdej części. Zamawiający przy ustaleniu wartości zamówienia uwzględnił największy możliwy zakres tego zamówienia z uwzględnieniem prawa opcji zgodnie z art. 31 ust 2 ustawy Pzp. Zamawiający informuje, że ilości zawarte w formularzach cenowych obejmują zakres zamówienia podstawowego oraz wynikające z prawa opcji. W przypadku zastosowania przez Zamawiającego prawa opcji, ceny jednostkowe podane w formularzu cenowym oferty Wykonawcy, nie podlegają zmianie. Zamawiający może skorzystać z prawa opcji wyłącznie w okresie obowiązywania umowy. Zamawiający zastosuje prawo opcji w przypadku wyczerpania ilości określonego asortymentu objętego zamówieniem podstawowym, lub w innych uzasadnionych przypadkach określonych w załączniku do SWZ tj. wzór umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia lub zmniejszenia ilości danego artykułu kosztem innego w granicach nie przekraczającej ogólnej ceny ofertowej.
5.1.3.
Szacowany okres obowiązywania
Okres obowiązywania: 1 Rok
5.1.6.
Informacje ogólne
Zastrzeżony udział: Udział nie jest zastrzeżony.
Projekt zamówienia niefinansowany z funduszy UE
Zamówienie jest objęte zakresem Porozumienia w sprawie zamówień rządowych (GPA): nie
Informacje dodatkowe: Zamawiający przed wyborem najkorzystniejszej oferty wzywa wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 10 dni, aktualnych na dzień złożenia podmiotowych środków dowodowych: 1) Oświadczenie wykonawcy w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 p.z.p., o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16.02.2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2019 r. poz. 369), z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej - załącznik nr 9 do SWZ; 2) Oświadczenie wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 p.z.p. w zakresie odnoszącym się do podstaw wykluczenia wskazanych w art. 108 ust. 1 pkt 3-6 p.z.p. - wzór oświadczenia stanowi Załącznik nr 5 do SWZ. 3) Informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie dotyczącym podstaw wykluczenia wskazanych w art. 108 ust. 1 pkt 1,2 i 4 p.z.p. sporządzona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jej złożeniem; 4) Oświadczenia wykonawcy dotyczące przesłanek wykluczenia z art. 5K ROZPORZĄDZENIA 833/2014 ORAZ ART. 7 UST. 1 USTAWY O SZCZEGÓLNYCH ROZWIĄZANIACH W ZAKRESIE PRZECIWDZIAŁANIA WSPIERANIU AGRESJI NA UKRAINĘ ORAZ SŁUŻĄCYCH OCHRONIE BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO (zał. nr 10); 5) Oświadczenia podmiotu udostępniającego zasoby dotyczące przesłanek wykluczenia z art. 5K ROZPORZĄDZENIA 833/2014 ORAZ ART. 7 UST. 1 USTAWY O SZCZEGÓLNYCH ROZWIĄZANIACH W ZAKRESIE PRZECIWDZIAŁANIA WSPIERANIU AGRESJI NA UKRAINĘ ORAZ SŁUŻĄCYCH OCHRONIE BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO (zał. nr 11). 6) Dokumenty wskazane w rozdziale VIII pkt 2 ppkt 2 dot. Posiadania uprawnień
5.1.9.
Kryteria kwalifikacji
Kryterium:
Rodzaj: Zdolność techniczna i zawodowa
Nazwa: zdolności technicznej lub zawodowej
Opis: 2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów: a. dla części nr 1,2,3,4 Aktualną decyzję Państwowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu, do wprowadzenia do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego lub zaświadczenie wydane przez Państwową Inspekcję Sanitarną potwierdzające wpis do rejestru zatwierdzonych zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (wzór zawiera załącznik nr 6 do rozporządzenia Ministra zdrowia z dnia 29 maja 2007r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu żywność, podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej); b. dla części nr 1,2,3,4 Aktualny dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemu HACCP: o certyfikat HACCP, wystawiony przez niezależną, akredytowaną jednostkę certyfikującą; lub o zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, wydane na podstawie art. 59 i 73, ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia; lub o protokół z kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jako organ urzędowej kontroli żywności, w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie art. 59 i 73 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
5.1.11.
Dokumenty zamówienia
Języki, w których dokumenty zamówienia są oficjalnie dostępne: polski
Adres dokumentów zamówienia: https://portal.smartpzp.pl/35wog
5.1.12.
Warunki udzielenia zamówienia
Warunki zgłoszenia:
Zgłoszenie elektroniczne: Wymagane
Adres na potrzeby zgłoszenia: https://portal.smartpzp.pl/35wog
Języki, w których można składać oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału: polski
Katalog elektroniczny: Niedozwolone
Termin składania ofert: 04/10/2024 10:30:00 (UTC+2)
Termin, do którego oferta musi pozostać ważna: 90 Dni
Warunki zamówienia:
Wykonanie zamówienia musi odbywać się w ramach programów zatrudnienia chronionego: Nie
Fakturowanie elektroniczne: Dozwolone
Stosowane będą zlecenia elektroniczne: tak
Stosowane będą płatności elektroniczne: tak
Informacje o terminach odwołania: 2. Środki ochrony prawnej określone w niniejszym dziale przysługują wykonawcy, uczestnikowi konkursu oraz innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu zamówienia lub nagrody w konkursie oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów ustawy PZP 3. Środki ochrony prawnej wobec ogłoszenia wszczynającego postępowanie o udzielenie zamówienia lub ogłoszenia o konkursie oraz dokumentów zamówienia przysługują również organizacjom wpisanym na listę, o której mowa w art. 469 pkt 15 PZP oraz Rzecznikowi Małych i Średnich Przedsiębiorców. 4. Odwołanie przysługuje na: 1) niezgodną z przepisami ustawy czynność Zamawiającego, podjętą w postępowaniu o udzielenie zamówienia, w tym na projektowane postanowienie umowy; 2) zaniechanie czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia do której zamawiający był obowiązany na podstawie ustawy; 5. Odwołanie wnosi się do Prezesa Izby. Odwołujący przekazuje kopię odwołania zamawiającemu przed upływem terminu do wniesienia odwołania w taki sposób, aby mógł on zapoznać się z jego treścią przed upływem tego terminu. 6. Odwołanie wobec treści ogłoszenia lub treści SWZ wnosi się w terminie 10 dni od dnia publikacji ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej lub zamieszczenia dokumentów zamówienia na stronie internetowej, w przypadku zamówień, których wartość jest równa albo przekracza progi unijne. 7. Odwołanie wnosi się w terminie: 1) 10 dni od dnia przekazania informacji o czynności zamawiającego stanowiącej podstawę jego wniesienia, jeżeli informacja została przekazana przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, 2) 15 dni od dnia przekazania informacji o czynności zamawiającego stanowiącej podstawę jego wniesienia, jeżeli informacja została przekazana w sposób inny niż określony w pkt 1). 8. Odwołanie w przypadkach innych niż określone w pkt 5 i 6 wnosi się w terminie 10 dni od dnia, w którym powzięto lub przy zachowaniu należytej staranności można było powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego wniesienia 9. Na orzeczenie Izby oraz postanowienie Prezesa Izby, o którym mowa w art. 519 ust. 1 ustawy PZP, stronom oraz uczestnikom postępowania odwoławczego przysługuje skarga do sądu. W postępowaniu toczącym się wskutek wniesienia skargi stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego o apelacji, jeżeli przepisy niniejszego rozdziału nie stanowią inaczej. 10. Skargę wnosi się do Sądu Okręgowego w Warszawie - sądu zamówień publicznych, zwanego dalej "sądem zamówień publicznych". 11. Skargę wnosi się za pośrednictwem Prezesa Izby, w terminie 14 dni od dnia doręczenia orzeczenia Izby lub postanowienia Prezesa Izby, o którym mowa w art. 519 ust. 1 ustawy PZP, przesyłając jednocześnie jej odpis przeciwnikowi skargi. Złożenie skargi w placówce pocztowej operatora wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe jest równoznaczne z jej wniesieniem. 12. Prezes Izby przekazuje skargę wraz z aktami postępowania odwoławczego do sądu zamówień publicznych w terminie 14 dni od dnia jej otrzymania.
5.1.15.
Techniki
Umowa ramowa: Brak umowy ramowej
Informacje o dynamicznym systemie zakupów: Brak dynamicznego systemu zakupów
5.1.16.
Dalsze informacje, mediacja i odwołanie
Organ odwoławczy: Krajowa Izba Odwoławcza
Organizacja udzielająca dodatkowych informacji na temat procedur odwoławczych: Krajowa Izba Odwoławcza
5.1.
Część zamówienia: LOT-0003
Tytuł: Dostawa pieczywa i wyrobów cukierniczych przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku.
Opis: Przedmiotem zamówienia dla części nr 3 jest dostawa pieczywa i wyrobów cukierniczych przeznaczonych do żywienia w stołówkach rejonu odpowiedzialności 35. WOG. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla części nr 3 wskazany jest w załączniku nr 4 do SWZ.
Wewnętrzny identyfikator: część 3
5.1.1.
Przeznaczenie
Charakter zamówienia: Dostawy
Główna klasyfikacja (cpv): 15810000 Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
Opcje:
Opis opcji: Zamawiający na podstawie zapisu art. 441 ust 1 ustawy Pzp (prawo opcji) przewiduje możliwość zwiększenia dostaw przedmiotu zamówienia dla części nr 1,2,3,4 do 300% wartości zamówienia podstawowego każdej części. Zamawiający przy ustaleniu wartości zamówienia uwzględnił największy możliwy zakres tego zamówienia z uwzględnieniem prawa opcji zgodnie z art. 31 ust 2 ustawy Pzp. Zamawiający informuje, że ilości zawarte w formularzach cenowych obejmują zakres zamówienia podstawowego oraz wynikające z prawa opcji. W przypadku zastosowania przez Zamawiającego prawa opcji, ceny jednostkowe podane w formularzu cenowym oferty Wykonawcy, nie podlegają zmianie. Zamawiający może skorzystać z prawa opcji wyłącznie w okresie obowiązywania umowy. Zamawiający zastosuje prawo opcji w przypadku wyczerpania ilości określonego asortymentu objętego zamówieniem podstawowym, lub w innych uzasadnionych przypadkach określonych w załączniku do SWZ tj. wzór umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia lub zmniejszenia ilości danego artykułu kosztem innego w granicach nie przekraczającej ogólnej ceny ofertowej.
5.1.3.
Szacowany okres obowiązywania
Okres obowiązywania: 1 Rok
5.1.6.
Informacje ogólne
Zastrzeżony udział: Udział nie jest zastrzeżony.
Projekt zamówienia niefinansowany z funduszy UE
Zamówienie jest objęte zakresem Porozumienia w sprawie zamówień rządowych (GPA): nie
Informacje dodatkowe: Zamawiający przed wyborem najkorzystniejszej oferty wzywa wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 10 dni, aktualnych na dzień złożenia podmiotowych środków dowodowych: 1) Oświadczenie wykonawcy w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 p.z.p., o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16.02.2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2019 r. poz. 369), z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej - załącznik nr 9 do SWZ; 2) Oświadczenie wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 p.z.p. w zakresie odnoszącym się do podstaw wykluczenia wskazanych w art. 108 ust. 1 pkt 3-6 p.z.p. - wzór oświadczenia stanowi Załącznik nr 5 do SWZ. 3) Informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie dotyczącym podstaw wykluczenia wskazanych w art. 108 ust. 1 pkt 1,2 i 4 p.z.p. sporządzona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jej złożeniem; 4) Oświadczenia wykonawcy dotyczące przesłanek wykluczenia z art. 5K ROZPORZĄDZENIA 833/2014 ORAZ ART. 7 UST. 1 USTAWY O SZCZEGÓLNYCH ROZWIĄZANIACH W ZAKRESIE PRZECIWDZIAŁANIA WSPIERANIU AGRESJI NA UKRAINĘ ORAZ SŁUŻĄCYCH OCHRONIE BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO (zał. nr 10); 5) Oświadczenia podmiotu udostępniającego zasoby dotyczące przesłanek wykluczenia z art. 5K ROZPORZĄDZENIA 833/2014 ORAZ ART. 7 UST. 1 USTAWY O SZCZEGÓLNYCH ROZWIĄZANIACH W ZAKRESIE PRZECIWDZIAŁANIA WSPIERANIU AGRESJI NA UKRAINĘ ORAZ SŁUŻĄCYCH OCHRONIE BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO (zał. nr 11). 6) Dokumenty wskazane w rozdziale VIII pkt 2 ppkt 2 dot. Posiadania uprawnień
5.1.9.
Kryteria kwalifikacji
Kryterium:
Rodzaj: Zdolność techniczna i zawodowa
Nazwa: zdolności technicznej lub zawodowej
Opis: 2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów: a. dla części nr 1,2,3,4 Aktualną decyzję Państwowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu, do wprowadzenia do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego lub zaświadczenie wydane przez Państwową Inspekcję Sanitarną potwierdzające wpis do rejestru zatwierdzonych zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (wzór zawiera załącznik nr 6 do rozporządzenia Ministra zdrowia z dnia 29 maja 2007r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu żywność, podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej); b. dla części nr 1,2,3,4 Aktualny dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemu HACCP: o certyfikat HACCP, wystawiony przez niezależną, akredytowaną jednostkę certyfikującą; lub o zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, wydane na podstawie art. 59 i 73, ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia; lub o protokół z kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jako organ urzędowej kontroli żywności, w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie art. 59 i 73 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
5.1.11.
Dokumenty zamówienia
Języki, w których dokumenty zamówienia są oficjalnie dostępne: polski
Adres dokumentów zamówienia: https://portal.smartpzp.pl/35wog
5.1.12.
Warunki udzielenia zamówienia
Warunki zgłoszenia:
Zgłoszenie elektroniczne: Wymagane
Adres na potrzeby zgłoszenia: https://portal.smartpzp.pl/35wog
Języki, w których można składać oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału: polski
Katalog elektroniczny: Niedozwolone
Termin składania ofert: 04/10/2024 10:30:00 (UTC+2)
Termin, do którego oferta musi pozostać ważna: 90 Dni
Warunki zamówienia:
Wykonanie zamówienia musi odbywać się w ramach programów zatrudnienia chronionego: Nie
Fakturowanie elektroniczne: Dozwolone
Stosowane będą zlecenia elektroniczne: tak
Stosowane będą płatności elektroniczne: tak
Informacje o terminach odwołania: 2. Środki ochrony prawnej określone w niniejszym dziale przysługują wykonawcy, uczestnikowi konkursu oraz innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu zamówienia lub nagrody w konkursie oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów ustawy PZP 3. Środki ochrony prawnej wobec ogłoszenia wszczynającego postępowanie o udzielenie zamówienia lub ogłoszenia o konkursie oraz dokumentów zamówienia przysługują również organizacjom wpisanym na listę, o której mowa w art. 469 pkt 15 PZP oraz Rzecznikowi Małych i Średnich Przedsiębiorców. 4. Odwołanie przysługuje na: 1) niezgodną z przepisami ustawy czynność Zamawiającego, podjętą w postępowaniu o udzielenie zamówienia, w tym na projektowane postanowienie umowy; 2) zaniechanie czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia do której zamawiający był obowiązany na podstawie ustawy; 5. Odwołanie wnosi się do Prezesa Izby. Odwołujący przekazuje kopię odwołania zamawiającemu przed upływem terminu do wniesienia odwołania w taki sposób, aby mógł on zapoznać się z jego treścią przed upływem tego terminu. 6. Odwołanie wobec treści ogłoszenia lub treści SWZ wnosi się w terminie 10 dni od dnia publikacji ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej lub zamieszczenia dokumentów zamówienia na stronie internetowej, w przypadku zamówień, których wartość jest równa albo przekracza progi unijne. 7. Odwołanie wnosi się w terminie: 1) 10 dni od dnia przekazania informacji o czynności zamawiającego stanowiącej podstawę jego wniesienia, jeżeli informacja została przekazana przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, 2) 15 dni od dnia przekazania informacji o czynności zamawiającego stanowiącej podstawę jego wniesienia, jeżeli informacja została przekazana w sposób inny niż określony w pkt 1). 8. Odwołanie w przypadkach innych niż określone w pkt 5 i 6 wnosi się w terminie 10 dni od dnia, w którym powzięto lub przy zachowaniu należytej staranności można było powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego wniesienia 9. Na orzeczenie Izby oraz postanowienie Prezesa Izby, o którym mowa w art. 519 ust. 1 ustawy PZP, stronom oraz uczestnikom postępowania odwoławczego przysługuje skarga do sądu. W postępowaniu toczącym się wskutek wniesienia skargi stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego o apelacji, jeżeli przepisy niniejszego rozdziału nie stanowią inaczej. 10. Skargę wnosi się do Sądu Okręgowego w Warszawie - sądu zamówień publicznych, zwanego dalej "sądem zamówień publicznych". 11. Skargę wnosi się za pośrednictwem Prezesa Izby, w terminie 14 dni od dnia doręczenia orzeczenia Izby lub postanowienia Prezesa Izby, o którym mowa w art. 519 ust. 1 ustawy PZP, przesyłając jednocześnie jej odpis przeciwnikowi skargi. Złożenie skargi w placówce pocztowej operatora wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe jest równoznaczne z jej wniesieniem. 12. Prezes Izby przekazuje skargę wraz z aktami postępowania odwoławczego do sądu zamówień publicznych w terminie 14 dni od dnia jej otrzymania.
5.1.15.
Techniki
Umowa ramowa: Brak umowy ramowej
Informacje o dynamicznym systemie zakupów: Brak dynamicznego systemu zakupów
5.1.16.
Dalsze informacje, mediacja i odwołanie
Organ odwoławczy: Krajowa Izba Odwoławcza
Organizacja udzielająca dodatkowych informacji na temat procedur odwoławczych: Krajowa Izba Odwoławcza
5.1.
Część zamówienia: LOT-0004
Tytuł: Dostawa tłuszczy zwierzęcych przeznaczonych na bieżące żywienie żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się w rejonie zaopatrywania 35 WOG w 2025 roku.
Opis: Przedmiotem zamówienia dla części nr 4 jest dostawa tłuszczy zwierzęcych przeznaczonych do żywienia w stołówkach rejonu odpowiedzialności 35. WOG. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla części nr 4 wskazany jest w załączniku nr 4 do SWZ.
Wewnętrzny identyfikator: część 4
5.1.1.
Przeznaczenie
Charakter zamówienia: Dostawy
Główna klasyfikacja (cpv): 15400000 Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
Opcje:
Opis opcji: Zamawiający na podstawie zapisu art. 441 ust 1 ustawy Pzp (prawo opcji) przewiduje możliwość zwiększenia dostaw przedmiotu zamówienia dla części nr 1,2,3,4 do 300% wartości zamówienia podstawowego każdej części. Zamawiający przy ustaleniu wartości zamówienia uwzględnił największy możliwy zakres tego zamówienia z uwzględnieniem prawa opcji zgodnie z art. 31 ust 2 ustawy Pzp. Zamawiający informuje, że ilości zawarte w formularzach cenowych obejmują zakres zamówienia podstawowego oraz wynikające z prawa opcji. W przypadku zastosowania przez Zamawiającego prawa opcji, ceny jednostkowe podane w formularzu cenowym oferty Wykonawcy, nie podlegają zmianie. Zamawiający może skorzystać z prawa opcji wyłącznie w okresie obowiązywania umowy. Zamawiający zastosuje prawo opcji w przypadku wyczerpania ilości określonego asortymentu objętego zamówieniem podstawowym, lub w innych uzasadnionych przypadkach określonych w załączniku do SWZ tj. wzór umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia lub zmniejszenia ilości danego artykułu kosztem innego w granicach nie przekraczającej ogólnej ceny ofertowej.
5.1.3.
Szacowany okres obowiązywania
Okres obowiązywania: 1 Rok
5.1.6.
Informacje ogólne
Zastrzeżony udział: Udział nie jest zastrzeżony.
Projekt zamówienia niefinansowany z funduszy UE
Zamówienie jest objęte zakresem Porozumienia w sprawie zamówień rządowych (GPA): nie
Informacje dodatkowe: Zamawiający przed wyborem najkorzystniejszej oferty wzywa wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 10 dni, aktualnych na dzień złożenia podmiotowych środków dowodowych: 1) Oświadczenie wykonawcy w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 p.z.p., o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16.02.2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2019 r. poz. 369), z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej - załącznik nr 9 do SWZ; 2) Oświadczenie wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 p.z.p. w zakresie odnoszącym się do podstaw wykluczenia wskazanych w art. 108 ust. 1 pkt 3-6 p.z.p. - wzór oświadczenia stanowi Załącznik nr 5 do SWZ. 3) Informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie dotyczącym podstaw wykluczenia wskazanych w art. 108 ust. 1 pkt 1,2 i 4 p.z.p. sporządzona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jej złożeniem; 4) Oświadczenia wykonawcy dotyczące przesłanek wykluczenia z art. 5K ROZPORZĄDZENIA 833/2014 ORAZ ART. 7 UST. 1 USTAWY O SZCZEGÓLNYCH ROZWIĄZANIACH W ZAKRESIE PRZECIWDZIAŁANIA WSPIERANIU AGRESJI NA UKRAINĘ ORAZ SŁUŻĄCYCH OCHRONIE BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO (zał. nr 10); 5) Oświadczenia podmiotu udostępniającego zasoby dotyczące przesłanek wykluczenia z art. 5K ROZPORZĄDZENIA 833/2014 ORAZ ART. 7 UST. 1 USTAWY O SZCZEGÓLNYCH ROZWIĄZANIACH W ZAKRESIE PRZECIWDZIAŁANIA WSPIERANIU AGRESJI NA UKRAINĘ ORAZ SŁUŻĄCYCH OCHRONIE BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO (zał. nr 11). 6) Dokumenty wskazane w rozdziale VIII pkt 2 ppkt 2 dot. Posiadania uprawnień
5.1.9.
Kryteria kwalifikacji
Kryterium:
Rodzaj: Zdolność techniczna i zawodowa
Nazwa: zdolności technicznej lub zawodowej
Opis: 2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów: a. dla części nr 1,2,3,4 Aktualną decyzję Państwowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu, do wprowadzenia do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego lub zaświadczenie wydane przez Państwową Inspekcję Sanitarną potwierdzające wpis do rejestru zatwierdzonych zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (wzór zawiera załącznik nr 6 do rozporządzenia Ministra zdrowia z dnia 29 maja 2007r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu żywność, podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej); b. dla części nr 1,2,3,4 Aktualny dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemu HACCP: o certyfikat HACCP, wystawiony przez niezależną, akredytowaną jednostkę certyfikującą; lub o zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, wydane na podstawie art. 59 i 73, ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia; lub o protokół z kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jako organ urzędowej kontroli żywności, w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie art. 59 i 73 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
5.1.11.
Dokumenty zamówienia
Języki, w których dokumenty zamówienia są oficjalnie dostępne: polski
Adres dokumentów zamówienia: https://portal.smartpzp.pl/35wog
5.1.12.
Warunki udzielenia zamówienia
Warunki zgłoszenia:
Zgłoszenie elektroniczne: Wymagane
Adres na potrzeby zgłoszenia: https://portal.smartpzp.pl/35wog
Języki, w których można składać oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału: polski
Katalog elektroniczny: Niedozwolone
Termin składania ofert: 04/10/2024 10:30:00 (UTC+2)
Termin, do którego oferta musi pozostać ważna: 90 Dni
Warunki zamówienia:
Wykonanie zamówienia musi odbywać się w ramach programów zatrudnienia chronionego: Nie
Fakturowanie elektroniczne: Dozwolone
Stosowane będą zlecenia elektroniczne: tak
Stosowane będą płatności elektroniczne: tak
Informacje o terminach odwołania: 2. Środki ochrony prawnej określone w niniejszym dziale przysługują wykonawcy, uczestnikowi konkursu oraz innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu zamówienia lub nagrody w konkursie oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów ustawy PZP 3. Środki ochrony prawnej wobec ogłoszenia wszczynającego postępowanie o udzielenie zamówienia lub ogłoszenia o konkursie oraz dokumentów zamówienia przysługują również organizacjom wpisanym na listę, o której mowa w art. 469 pkt 15 PZP oraz Rzecznikowi Małych i Średnich Przedsiębiorców. 4. Odwołanie przysługuje na: 1) niezgodną z przepisami ustawy czynność Zamawiającego, podjętą w postępowaniu o udzielenie zamówienia, w tym na projektowane postanowienie umowy; 2) zaniechanie czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia do której zamawiający był obowiązany na podstawie ustawy; 5. Odwołanie wnosi się do Prezesa Izby. Odwołujący przekazuje kopię odwołania zamawiającemu przed upływem terminu do wniesienia odwołania w taki sposób, aby mógł on zapoznać się z jego treścią przed upływem tego terminu. 6. Odwołanie wobec treści ogłoszenia lub treści SWZ wnosi się w terminie 10 dni od dnia publikacji ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej lub zamieszczenia dokumentów zamówienia na stronie internetowej, w przypadku zamówień, których wartość jest równa albo przekracza progi unijne. 7. Odwołanie wnosi się w terminie: 1) 10 dni od dnia przekazania informacji o czynności zamawiającego stanowiącej podstawę jego wniesienia, jeżeli informacja została przekazana przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, 2) 15 dni od dnia przekazania informacji o czynności zamawiającego stanowiącej podstawę jego wniesienia, jeżeli informacja została przekazana w sposób inny niż określony w pkt 1). 8. Odwołanie w przypadkach innych niż określone w pkt 5 i 6 wnosi się w terminie 10 dni od dnia, w którym powzięto lub przy zachowaniu należytej staranności można było powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego wniesienia 9. Na orzeczenie Izby oraz postanowienie Prezesa Izby, o którym mowa w art. 519 ust. 1 ustawy PZP, stronom oraz uczestnikom postępowania odwoławczego przysługuje skarga do sądu. W postępowaniu toczącym się wskutek wniesienia skargi stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego o apelacji, jeżeli przepisy niniejszego rozdziału nie stanowią inaczej. 10. Skargę wnosi się do Sądu Okręgowego w Warszawie - sądu zamówień publicznych, zwanego dalej "sądem zamówień publicznych". 11. Skargę wnosi się za pośrednictwem Prezesa Izby, w terminie 14 dni od dnia doręczenia orzeczenia Izby lub postanowienia Prezesa Izby, o którym mowa w art. 519 ust. 1 ustawy PZP, przesyłając jednocześnie jej odpis przeciwnikowi skargi. Złożenie skargi w placówce pocztowej operatora wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe jest równoznaczne z jej wniesieniem. 12. Prezes Izby przekazuje skargę wraz z aktami postępowania odwoławczego do sądu zamówień publicznych w terminie 14 dni od dnia jej otrzymania.
5.1.15.
Techniki
Umowa ramowa: Brak umowy ramowej
Informacje o dynamicznym systemie zakupów: Brak dynamicznego systemu zakupów
5.1.16.
Dalsze informacje, mediacja i odwołanie
Organ odwoławczy: Krajowa Izba Odwoławcza
Organizacja udzielająca dodatkowych informacji na temat procedur odwoławczych: Krajowa Izba Odwoławcza
8. Organizacje
8.1.
ORG-0001
Oficjalna nazwa: 35. Wojskowy Oddział Gospodarczy
Numer rejestracyjny: 5130233434
Adres pocztowy: 35. Krakowski Wojskowy Oddział Gospodarczy ul. Krakowska 1
Miejscowość: Rząska
Kod pocztowy: 30199
Podpodział krajowy (NUTS): Krakowski (PL214)
Kraj: Polska
Punkt kontaktowy: 35. Krakowski Wojskowy Oddział Gospodarczy
E-mail: j.majecki@ron.mil.pl
Telefon: 261133016
Adres strony internetowej: https://35wog.wp.mil.pl/pl/
Adres na potrzeby wymiany informacji (URL): https://portal.smartpzp.pl/35wog
Profil nabywcy: https://portal.smartpzp.pl/35wog
Role tej organizacji:
Nabywca
8.1.
ORG-0002
Oficjalna nazwa: Krajowa Izba Odwoławcza
Numer rejestracyjny: 5262239325
Adres pocztowy: ul. Postępu 17a 02-676 Warszawa
Miejscowość: Warszawa
Kod pocztowy: 02676
Podpodział krajowy (NUTS): Warszawski wschodni (PL912)
Kraj: Polska
Punkt kontaktowy: Krajowa Izba Odwoławcza
E-mail: odwolania@uzp.gov.pl
Telefon: 224587801
Adres strony internetowej: https://www.gov.pl/web/uzp/krajowa-izba-odwolawcza
Role tej organizacji:
Organ odwoławczy
Organizacja udzielająca dodatkowych informacji na temat procedur odwoławczych
11. Informacje o ogłoszeniu
11.1.
Informacje o ogłoszeniu
Identyfikator/wersja ogłoszenia: 9a8c417a-ce78-48ae-89c6-b091fb508828 - 01
Typ formularza: Procedura konkurencyjna
Rodzaj ogłoszenia: Ogłoszenie o zamówieniu lub ogłoszenie o koncesji - tryb standardowy
Podrodzaj ogłoszenia: 16
Ogłoszenie - data wysłania: 19/08/2024 07:10:01 (UTC)
Języki, w których przedmiotowe ogłoszenie jest oficjalnie dostępne: polski
11.2.
Informacje o publikacji
Numer publikacji ogłoszenia: 499835-2024
Numer wydania Dz.U. S: 161/2024
Data publikacji: 20/08/2024
Miejsce i termin składania TERMIN SKŁADANIA ofert: 04/10/2024 10:30:00 (UTC+2)
Termin, do którego oferta musi pozostać ważna: 90 Dni
Wymagania dostępne w oryginalnej treści ogłoszenia i/lub w załącznikach
Specyfikacja Dokumenty zamówienia
Języki, w których dokumenty zamówienia są oficjalnie dostępne: polski
Adres dokumentów zamówienia: https://portal.smartpzp.pl/35wog
Źródło internet
Data dodania 20.08.2024
Termin składania ofert 04.10.2024
Branże:
  • artykuły spożywcze
    • pieczywo
    • mleko, nabiał, przetwory mleczne
    • inne spożywcze
    • cukiernicze wyroby
    • oleje roślinne - spożywcze, przemysłowe
WERSJA DO DRUKU